Elsö Magyar Breakdance Lexikon
A Break története A Break zenéje Breakdance Magyar csapatok
 
A Breakdance
története
Kislexikon
A '70-es évek
A '80-As évek
'90-től
napjainkig
A Breakdance
zenéje
A Breakdance
tánc elemei
Breakdance
Táncosok
Breakdance
oktatás
Boombox
Kapcsolat
Linkpartnerek
Impresszum

 

:: A Break története :: Kislexikon

Break történeti Kislexikon

Tánc Stílusok

Breakdance

A Breakdance egy dinamikus stílusú tánc, amely a 20. század végén, a '70-es években megszületett Hip-Hop kultúra része. A mára már rendkívül összetett tánc szülőhelye New York City déli részén fekvő Bronx Harlem (Break) valamint Amerika nyugati feléről Los Angeles (Popping). A tánc később fantáziadús előadók mozgáselemeivel egészült ki. Ősi eredete a 16. századi Brazil-Afrikai kultúrából származó Capoeira amely a rabszolgák körében kialakult afro-amerikai népi tánc. Számukra a kűzdelem nem, csak a tánc és az éneklés volt megengedve, igy a táncot használták az egymás elleni kűzdelemhez.
A Breakdance három fő alapelemből áll, a (1) táncból /Uprock/, a (2) Break-ből (Akrobatikus elemek/ és a (3) Popping-ból /Hullámok és Robot/. További stílusok is társultak hozzá, a Locking, Tutting, Boogaloo, Uprock és Liquid amelyek azonban nem azonosak a Breakdance-el, bár sokszor összeolvadtak vele. A legjobb táncosok saját stílust fejlesztettek ki, amely csak rájuk jellemző.
A Breakdance azonos továbbá a 'B-Boying', a 'Breakin' és a 'Rockin' kifejezésekkel.

Break

A Breakdance egyik alapeleme, New York-ból származik. Kezdetben 'Rocking'-ként is hívták.
Egy másik jelentése a Break zene során létrehozott Break, amelyet D.J. Kool alkalmazott először, megreformálva ezzel a klubzenét.

Boogaloo = Popping = Electric Boogie

A nyugati parton megszületett tánc, amely semmiképpen sem azonos a hagyományos Breakdance-el. A Boogaloo a Funky tánc elemeiből született és a Hip-Hop kultúra részeként párhuzamosan futott a New York-i tánccal.

Electric Boogie

Robot-ként is emlegetett tánc amely szintén a hatvanas évek végén alakult ki, de világsikerét Michael Jackson hozta meg az amerikai TV-ben bemutatott 'Dancing Machine' számával.

Strobing - stroboszkóp technika

A Popping tánc kialakulásakor kezdték használni a klubok a stroboszkóp lámpákat. A stroboszkóp gyorsan villogó, éles fény, hatására a tánc szaggatott hatású (mintha kockánként léptetnénk egy filmet). Igen látványos effekt. Sajnos egy meghatározott frekvencián könnyen epilepsziás rohamot okozhat az ebben szenvedő betegeknek.

Táncosok

B-Boy

A B-Boy maga a breaktáncos. A 'Breaker' megnevezés ugyanazt jelenti. A B-Boy Crew azaz a táncos csapatok a Hip-Hop partik legfontosabb résztvevői. A 60-as évek végén és a 70-es évek elején New York-ban jelennek meg az első B-Boy-ok a New York-i a gettók utcáin. A szó eredete D.J. Kool-tól származik 1969-ből. Az első B-Boy csapat a Zulu Kings. A leghíresebb B-Boy-ok közé tartozott Crazy Legs, Spy, Clark Kent és Nogga Twins.

B-Girl

A B-Girl a breaktáncos lányt jelenti. Az első B-Girl Bunny Lee a Rock Steady Crew tagja. További híres B-Girl Baby Love, Roc-a-fella, Asia-one, Suga Pop. A B-Girl korábban (a '60-as évek végéig) azokat a lányokat jelentette, akiket a bárokban a férfiak 'kibéreltek' egy italra, és gyakran egyéb szolgáltatásokra.

A Break zene

Break

Mi az ami elsősorban jellemzi az igazi és hamisíthatatlan Break zenét? Hát maga a Break, azaz a zene instrumentális, vagy dobkiállásos része. Ilyenkor csak a dob, vagy csak a dallam szól, nincs sem basszus, sem akkordok, sem ének. A legtöbb break zene kétharmada, vagy akár háromnegyede is lehet ilyen break szekció, amelyek a korongokon jól láthatók.
A Hip-Hop zenében a rövid kiállást ahol általában csak a dob szól 'The Drop'-nak hívják.
David Toop (1991) zenetörténész szerint a Break eredete igen távolra nyúlik vissza. Már a XX. század elején voltak olyan dalok (Buck Dancers Lament), melyek 2 negyedes Break-et tartalmaztak minden 8. ütemben.
A scratch (a lemez ütemes ráncigálása) már a D.J.-k találmánya. A zenére hatással volt az elektronikus hangszerek fejlődése, amely főleg az electric boogie számokban tükröződik vissza.
A legtöbb diszkó lemez már tartalmazott Break-et, ezzel segítették hogy a D.J.-k könnyebben keverhessék a számokat egymásra. Zeneileg a Funky és a Soul zene alapjaira épül.

A Break Beat

A Break Beat egy dob-loop, azaz csak dobokat tartalmazó zenei rész. Eredetileg a Soul lemezeken volt megtalálható és a ritmikus Hip-Hop énekekhez használták. D.J. Kool volt a Break Beat igazi feltalálója.

 

:: Kezdjük a történetet a '70-es évekkel>>>

 
     
Gyere a Fórumba ! Magyar English