Elsö Magyar Breakdance Lexikon
A Break története A Break zenéje Breakdance Magyar csapatok
 
A Breakdance
története
Kislexikon
A '70-es évek
A '80-As évek
'90-től
napjainkig
A Breakdance
zenéje
A Breakdance
tánc elemei
Breakdance
Táncosok
Breakdance
oktatás
Boombox
Kapcsolat
Linkpartnerek
Impresszum

:: A Break története :: A kilencvenes évektől napjainkig

A Break története

A kilencvenes évektől napjainkig - ami még megmaradt


Új generáció

A kilencvenes évektől már nincs jelentős történelme a Breakdance-nek. Csupán az évente megrendezett Európa és Világbajnokságokon, illetve az egyes országok a tehetségkutató versenyei tűnnek fel újra a táncosok.
A legújabb generáció tagjai már videó és DVD anyagokról tanulták a táncot. A korszak nagy felfedezettek közé tartozik a Brooklyn's Stetsasonic, Erik B. & Rakim, a duó akik a Rap, Rock és Jazz zene alapjaiból merítenek. A Rappereknek sikerül visszahozni a Hip-Hop varázsát. A folyamatosan fejlődő zeneipar sokszor merít a Break-ből, újabb és újabb stílusok fejlődnek ki a zene alapjaiból. Angliában ekkor alakult Public Enemy és sikerült visszacsempésznie a Breakdance-t az Angol mindennapokba. Új mozgások születnek, a megújított stílushoz. Megjelenik a 'The Wop' és a '2-Hype' freestyle a Kid-n-Play 'Getting Funky' videójában. A Break-esek továbbra is kitartóan küzdenek a fennmaradásért.
A B-Boy-ok viselete is jelentősen megváltozott. Fontosak lettek a márkás cuccok, amelyek mérete legelább egy-két számmal nagyobb a viselőjénél. A legkedveltebb összeállítás a 'Kangol' sapka, nylon 'Adidas' ruha és a 'Nike' sportcipő. Kedveltek a legkülönbözőbb feliratú, két három számmal nagyobb pólók (Phat Farm, RocaWear, Akademics, stb).

Bajnokságok évtizede

A 90-es évek közepétől aztán visszatérnek a B-Boyok. Megállás nélkül folynak az Európa és Világbajnokságok hagyományos Breakdance és Electric Boogie kategóriákban, ahova szükség is van az utánpótlásra. Komoly érdeklődés mutatkozik ismét a tánc iránt. Új bandák születnek, a Born To Rock, vagy az U.K Rocksteady és járják Angliát. Lassan a média is ingert érez az események rögzítésére. A régi nagy táncosok elkezdik piacra dobni az oktató videóikat, a nagy csapatok pedig a TV Show-k és a Cirkuszi Varieték műsoraiban köszönnek viszont (Enemy Squad).

Battle Of The Year

Visszatérnek a Break csaták, a Battle-k a versenyeken. Az 1991-ben még baráti összejövetelnek induló táncverseny, az azóta évente megrendezésre kerülő Battle Of The Year (BOTY) hatalmas népszerűségnek örvend Németországban. A rendezvényt 1994-től Európa bajnokságként tartják nyilván. 1995 és 1996-ban a magyar Enemy Squad csapata második helyezést ér el a versenyen. A következő években a Suicidal Lifestyle a negyedik helyen végez, 1997-ben az Elementary Force pedig már az év bajnoka. Európa minden részéről érkeznek ide csapatok, hogy összemérhessék erejüket, tánctudásukat és - mint a régi szép időkben - csatákban győzzék le egymást. 1995 óta videón rögzítik az eseményt, amelyhez azóta bárki hozzájuthat. Később már a világ minden tájáról érkeznek csapatok a megmérettetésre. A BOTY-n birák pontozzák az egymással harcoló csapatokat, a világbajnok a döntőt megnyerő csapat lesz. A legtöbb nyertes csapat a Magyar, Francia, Német és Koreai csapatok közül kerül ki. Amíg régebben rendszerint az Amerikai csapatok győzedelmeskedtek, újabban már az Európai országok csapatai lettek a legjobbak.

Az új évezred

A legfőbb attrakció továbbra is a Battle of the Year, amelynek kiadványai egyre nívósabbak. Rengeteg oktató anyag került azóta a polcokra - amelyek az Interneten keresztül is megvásárolhatók, igy már nem kell külföldre utaznunk egy egy film beszerzéséért. A világháló jóvoltából sorra tárulnak elénk a Break-es csapatok honlapjai Magyarország és Európa minden területéről, rengeteg videó anyaggal fűszerezve. A legtöbb honlapon a csapatok saját kis videó anyagai le is tölthetők. Évente megalakul egy-két új csapat hazánkban.

A 2004-es Magyar Bajnokságon a Break Jam BK Battle '04-en közel 30 Break csapat és 25 Electic Boogie táncos mérkőzött meg egymással az E-klubban.
Az új évezred leg kiemelkedőbb Break zenei alkotása a Bombfunk MC nevéhez fűződik az 'In Stereo' album megjelenésével, amelyet remek videoklippek kisérnek.
A különböző rendezvényekre szívesen hívnak Break csapatokat szerepelni, sőt a reklám spotok is jobban eladhatók egy két Break elemmel körítve. Újra fellángol a nosztalgia.

Néhány film a B-Boyok visszatéréséről, amelyekben Breakdance csatákat örökítettek meg:

Floor Wars

Fresh Kids

Breakdance Battle 1999

UK Championship 2001

BOTY 2004

BOTY 2005

Break on Stage

FlaveRuen Crew

A hajdani tizenévesek most a középkoruk derekán járnak, de szívükben és lábukban még ott él a ritmus.

A történet vége...

(Stefán Zoltán - 2006.Január)

Magyar nyelven megjelent cikkek, irások és linkek

break.lap.hu
linkgyűjtemény a világből, nem csak magyar oldalak

Amikor Fenyő Miki behozta a Breakot (index)
Az index irása a magyar breakdance múltjáról

Wild Style (Szitányi Gábor a kor hangulatát felidéző írása)
Nagyon jó és részletes munka a breakdance történelméről.

A Break története (Est Index)
Egy rövidebb cikk szintén a breakdance történetéről.

www.hiphop.hu
A hiphop kultúráról szóló (még megmaradt) oldal.

 
     
Gyere a Fórumba ! Magyar English