The First Hungarian Breakdance Encyclopedia
Breakstylers - Breakdance in Hungary
History of Breakdance in Hungary Breakdance Music in Hungary Dance of Breakdance Hungarian Breakdancers
 
Breakdance
History in HU
Breakdance
Music in HU
Breakdancers
in Hungary
Crews
Dancers
Breakdance
School
Contact
LinkPartners

Set te resolution of
your monitor at least
to 1024x768.
This site has been
tested in IE 6.0.

You can download the latest Flashplayer,
if it is needed.

 

:: History of Breakdance in Hungary

History of Breakdance in Hungary

The Big Hungarian Years

The translation is coming soon :)

A Breakdance meghonosítása hazánkban tagadhatatlanul Fenyő Miki nevéhez fűződik. Gyakorlatilag Mikié volt az egyetlen magyar Breakdance lemez, a 'Jól nézünk Miki', melyet a 'Lépjük a lépcsőt' kislemez előzőtt meg.
Miki németországi turnéja alkalmával figyelt fel az utcán táncoló fiatalokra, melynek hatására azonnal úgy döntött, - hozzá teszem: helyesen - hogy hazatérve ezt meghonosítja nálunk is. Először német táncosokkal lépett színpadra, majd nem sokkal később tánciskolát hozott létre a Budai Táncklubban, ahol az első magyar Break-es nemzeték kiművelhette magát némi amerikai segítséggel.
Sok csapat alakult, melyek közül többen 'profi' szinten kezdték űzni a táncot és még többen kezdtek el hobby szinten Break-elni.
Ki gondolta volna, hogy a mára már a zenei életbe is betört Szabó Leslie is ezen 'profi' Break táncosok közé tartozott. De ekkor tűnt fel Kollár István (Steve) a későbbi háromszoros Electric Boogie világ és Európabajnok, és Szabó Gyuri - H-type Robot - egyszeres Electric Boogie világbajnok. A profik mögött rengeteg lelkes amatőr - magamat is beleértve - a metróállomások aluljáróiban nyomták a Break-et délutánonként. Gyuri karrierje is innen indult. Nem sokkal később már a Ki Mit Tud táncverseny döntőjében láthattuk viszont.
Break-et játszottak minden akkori neves diszkóban. A számomra a legfontosabb péntek esti találkozóhely a Poptari Diszkó a Marcibányi téren B. Tóth Laci vezetésével, ahol először láttam Steve Robot bemutatóját. Budapest (Fortuna a várban, Randevú a XII. kerületben, Csillagfény diszkó a Petőfi csarnokban) és nyáron a Balaton partján Siófok volt a Break központja.
1985-ben a magyar mozikban is bemutatják a Breakin' első és második részét, melynek hatására sokan lettek a Break 'további áldozatai'. Azóta sem használták ennyien a tükröt hazánkban mint akkor, hiszen tükör előtt kellett gyakorolni az electric boogie-t, a hálószobában, az előszobában és fogmosás közben a fürdőszobában.
Megjelentek az első igazi Break csapatok, a Turbo Break Company és a Harlem Company (Nagy László), 1987-88-ban saját bulikat rendeznek, ahol el lehetett lesni a tánc alapjait, és Rap bemutatókat tartottak főleg saját szórakoztatásukra.
A tánc mellett ekkor készültek az első monumentális graffiti alkotások is, például a MÁV kórház falának beborítása több kilónyi akril festékkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  
     
Magyar kezdölap English